خیلی از دانشآموزان کنکوری درس میخوانند اما نتیجه نمیگیرند. خیلی از این دانشآموزان بعد از اینکه نتیجه نمیگیرند ساعت مطالعه خود را افزایش میدهند. بعد از اینکه ساعت مطالعه خود را افزایش دادند و باز هم نتیجه نگرفتند، احساس میکنند کمهوش هستند. این دانش آموزان بعد از مدتی، انگیزه خود را از دست میدهند. البته که حق دارند. چون وقتی انسان برای مدتی تلاش کند و نتیجه نگیرد انگیزه اش کم میشود. خیلی از مشاوران اعتقاد دارند انسان باید تحت هر شرایطی تلاش کند، اما اعتقاد من این است زمانی که انسان نتیجه نگیرد، حق دارد که انگیزهاش کم شود. به جای اینکه روی اراده خودمان کار کنیم تا بیشتر تلاش کنیم، باید روی نتیجه گرفتنمان کار کنیم. در این مقاله میخواهیم به این بپردازیم که چطور در سال کنکور در ازای هر زمانی که صرف درس خواندن میکنیم همان اندازه نتیجه بگیریم.
منظور از نتیجه چیست؟
وقتی از نتیجه صحبت میکنیم منظورمان این است که در آزمون سراسری بتوانیم سوالات را درست پاسخ دهیم. پس ابتدا باید سوالات را بشناسیم. اگر سبک سوالات را خوب بشناسیم میتوانیم به آنها به درستی پاسخ دهیم. کنکور سراسری دو سبک سوال دارد. در واقع سوالات کنکور سراسری بر اساس دو سبک طراحی میشود. اگر این دو سبک را خوب بشناسید و سبک مطالعه آنها را هم خوب یاد بگیرید کار تمام شده است و میتوانید به نتیجه دلخواه خود برسید.
سوالات حفظی
سبک اول سوالات حفظی هستند. سوالات حفظی یعنی یک سری اطلاعات را قبلا به ما یاد دادهاند و حالا دقیقا از همان اطلاعات از ما سوال میکنند. به عنوان مثال در کتاب درسی گفته شده است حافظ در قرن هشتم زندگی کرده است. حال در کنکور سراسری میپرسند حافظ در چه قرنی زندگی کرده است؟
یعنی در سوالات حفظی دقیقا، تاکید میکنم دقیقا از همان اطلاعاتی که قبلا گفتهاند سوال میکنند. برای پاسخ دادن به این سوالات باید مطالب را زیاد تکرار کنید. اگر این مطالب را زیاد تکرار کنید، میتوان گفت حتما به سوالات حفظی پاسخ میدهید.
برای اینکه روی مطالب حفظی مسلط شوید، کافیست ابتدا خوب مطالب را بخوانید و حفظ کنید و دوره کنید. سپس بعد از اینکه کامل روی مطالب مسلط شدید و از حفظ شدنتان مطمئن شدید، سوالهای کنکور سراسری پنج سال اخیر را بررسی کنید و پاسخ دهید تا با سبک سوالات حفظی هم آشنا شوید.
سوالات حلی
سبک دوم سوالات حلی هستند. سوالات حلی یعنی یک سری قواعد را قبلا به ما یاد دادهاند و حالا از آن قواعد سوال نمیکنند، بلکه از کاربرد این قواعد سوال میکنند. به عنوان مثال در درس ریاضی به شما یک سری فرمول یاد میدهند، اما در کنکور سراسری سوال نمیکنند که کدام از یک گزینههای زیر فرمول لگاریتم را به درستی نوشته است، بلکه یک سوال لگاریتمی میدهند که با استفاده از فرمولهای لگاریتمی حل میشود. در واقع فرق سوالات حفظی با حلی این است که در سوالات حفظی عینا از مطالبی که به یاد دادهاند سوال میکنند ولی در سوالات حلی از مطالبی که قبلا به ما یاد دادهاند سوال نمیکنند، بلکه از کاربرد آنها سوال میکنند.
برای اینکه روی سوالات حلی مسلط شوید، باید ابتدا مطالب جزوه را سریعا مطالعه کنید سپس سراغ سوالات بروید و کاربرد این مطالب را در سوالات ببینید. یادتان که نرفته در سوالات حلی از مطالب عینا سوال نمیآید، بلکه از کاربرد آنها سوال میآید. پس برای اینکه روی این مطالب مسلط شوید نباید مطالب را تکرار کنید، بلکه باید سوال زیادی حل کنید.
پس وقتی دبیرتان مطلبی را تدرس کرد یا خودتان خواستید مطلب حلی را مطالعه کنید، مطالب را سریعا مطالعه کنید و بعد به سراغ سوالات کنکور سراسری سالهای قبل بروید و بیشتر روی آنها وقت بگذارید.
جمعبندی
اگر در مباحث حفظی روی مطالب وقت کمی بگذارید و روی سوالات وقت زیادی بگذارید نتیجه نمیگیرید.
اگر در مباحث حلی روی مطالب وقت زیادی بگذارید و روی سوالات وقت زیادی نگذارید نتیجه نمیگیرید.
برای اینکه نتیجه بگیرید:
در مباحث حفظی روی دوره مطالب وقت زیادی بگذارید تا نتیجه بگیرید.
در مباحث حلی روی حل سوالات وقت زیادی بگذارید تا نتیجه بگیرید.